Terug naar de opleiding

Rollen begeleider wonen en leven

Je leert:

  • de nieuwe visie op animatie en de animator in de woonzorgcentra kennen. We spreken nu resoluut over de begeleider wonen en leven, een veelzijdige job die zich vertaalt in 6 rollen;
  • in een basisdag alles over de geschiedenis van het ‘woon en leef’ verhaal en maakt kennis met de 6 rollen van de begeleider wonen en leven;
  • in 6 vervolgdagen de rol van mentor, referentiepersoon wonen en leven, cultuurcoach, livingbegeleider, buurtbetrekker en activiteitenbegeleider uitdiepen.

Je wilt:

  • een bewoner en zijn omgeving begeleiden bij het uitbouwen van een leven in de nieuwe woon- en leefcontext;
  • de bewoner helpen de regie over het eigen leven te behouden en concrete initiatieven nemen die de kwaliteit van het wonen en leven in het woonzorgcentrum bevorderen;
  • een kortdurende bijscholing volgen;
  • meer informatie over de bijscholingen, stel je vraag of maak een afspraak met de coördinator: stien.steyaert@cvo.tna.be

Je moet:

  • werken als animator of verantwoordelijke in een woonzorgcentrum, of hebt een sterkte interesse in wonen en leven in een woonzorgcentrum;
  • het inschrijvings- en cursusgeld betaald hebben. De deelnameprijs bedraagt 58 euro voor de basisdag en 38 euro per vervolgdag. Documentatie, broodje en koffie inbegrepen.

De animator wordt ‘begeleider wonen en leven’, een veelzijdige job die zich vertaalt in zes rollen. De krachtlijnen blijven hetzelfde, maar krijgen een ander jasje.  Meer informatie vind je terug in de Folder Vormingsreeks de begeleider wonen en leven – 2020.

Basisdag:

Op de basisdag begeleider wonen en leven, word je ondergedompeld in de geschiedenis van het ‘woon en leef’ verhaal, verkrijg je inzicht in hoe je je job in de toekomst kan invullen, ga je op creatieve en interactieve manier aan de slag met de rollen en krijg je heel wat methodieken en werkvormen aangereikt. 

Datum: woensdag 19 februari 2020 van 9u tot 16.30u.
Deze cursus is reeds VOLZET.

Je volgt best eerst een basisdag alvorens je je inschrijft voor één van de vervolgdagen. De vervolgdagen per rol zijn verdiepend en zoomen in op je vragen, noden en aspiraties met betrekking tot één van de zes rollen.

Vervolgdagen:

1) Mentor

De Mentor is een luisterend oor met sterke gespreksvaardigheden. Hij vertrekt vanuit de bewoner en probeert zijn regie en autonomie te versterken. De mentor weet wat leeft bij bewoners en is een interne bruggenbouwer die collega’s en familieleden mobiliseert om zo goed mogelijk aan de noden van de bewoner tegemoet te komen. 

Datum: vrijdag 3 april 2020 van 9u tot 16.30u.

2) Referentiepersoon wonen en leven

De Referentiepersoon wonen en leven kijkt vanuit helikopterperspectief naar de voorziening en denkt op strategisch niveau na over wonen en leven. Hij voorziet stuwkracht en werkt aan de verankering van het wonen en leven in de dagelijkse werking van het woonzorgcentrum. 

Datum: vrijdag 20 november 2020 van 9u tot 16.30u.
Inschrijven kan via dit inschrijvingsformulier.

3) Cultuurcoach

De Cultuurcoach draagt bij aan een rijke leefomgeving door cultuur van en voor bewoners: van tentoonstellingen, voorstellingen, workshops, … tot traditionele en folklore feesten en/of tradities. Dit in interactie met zowel bewoners, hun familie als de lokale gemeenschap. 

Datum: vrijdag 30 oktober 2020 van 9u tot 16.30u.
Inschrijven kan via dit inschrijvingsformulier.

4) Livingbegeleider

De Livingbegeleider is meester in sfeer en gezelligheid. Met kleine aanpassingen en oog voor detail tovert hij de ruimtes in het WZC om tot een thuis. Zijn onopvallende aanwezigheid stimuleert tot leven en ontmoeting. 

Datum: vrijdag 8 mei 2020 van 9u tot 16.30u.
Inschrijven kan via dit inschrijvingsformulier.

5) Buurtbetrekker

De Buurtbetrekker is een netwerkmakelaar die mensen binnen en buiten het woonzorgcentrum met elkaar verbindt. Hij is een opportunist die boeiende samenwerkingen op poten zet, vrijwilligers mobiliseert en het woonzorgcentrum als draaischijf van een bruisende buurt ziet. Participatie en sociale inclusie zijn sleutelwoorden. 

Datum: vrijdag 13 maart 2020 van 9u tot 16.30u.

6) Activiteitenbegeleider

De Activiteitenbegeleider organiseert en enthousiasmeert. Hij is gevoelig voor de noden van bewoners en vertaalt deze naar zinvolle dagbesteding. Klein of groot, individueel of in groep, … De activiteitenbegeleider werkt een programma uit waarin elke bewoner aan bod komt. 

Datum: vrijdag 25 september 2020 van 9u tot 16.30u.
Inschrijven kan via dit inschrijvingsformulier.

Alle tarieven zijn inclusief cursusmateriaal, exclusief handboeken. Per schooljaar wordt er éénmalig € 6 aangerekend voor elektronische communicatie. Je betaalt een maximum van € 300 inschrijvingsgeld per semester. Dit geldt niet voor het cursusmateriaal.